There was an error in this gadget

Wednesday, September 2, 2009

Pejabat kena pecah masuk!!!!!

hari ni pejabat sekolah tempat aku ngajar kena pecah masuk...pencuri buat operasi cari duit raya kot..ermm..terkejut gak masa sampai sekolah pagi td...tgk pejabat bersepah...tabung derma semua dah kosong...duit yg simpan kat peti besi pon dah kena kebas...mmg kaya giler la perampok tu...mana x nyer...duit perkhemahan kat taman negara bln oktober ni yg ada la nak dekat seribu lebih hilang...

tu belum lagi duit pibg, duit yuran, duit kokurikulum, duit program2 lain...yg simpan kat pejabat semua lesap...habis peti besi dikumpil...nasib baik la laptop simpan tempat lain..kat peti besi yg btl2 kebal..LCD pon lesap...kecoh...kecoh...pencuri tu masuk guna tingkap kat bilik GPK...grill besi yg ada tertanggal...kena terajang kot...

masalah nyer...bilik GPK tu..betul2 kat depan pondok guard...mcm mana guard x leh perasan...ermm...cuma ada 2 kemungkinan jer...1...guard tu tido @ kuar....2...guard tu kene mandrem/pukau ngan pencuri tur...skrg x heran kes pukau2 ni...al-maklum...sekolah pon dkt ngan penempatan warga asing...

sbnr nyer ni bukan la kali pertama sekolah ni kena pecah masuk...3-4 bln lepas bilik guru dah pernah kena pecah masuk...habis duit nilam ngan duit bantuan hilang...polis suspek org dalam gak yg tau selok belok bilik guru tur...masa tur dah sound jgn simpan duit kat bilik guru...kalo nak simpan...simpan kat pejabat...

tup..tap..tup..tap..pejabat lak kena pecah masuk....agak2 nyer pencuri tur leh baca kot fikiran warga sksm ni...ermmm....tapi salah sklh jugak...(sbnr nye salah kerani sklh)...duit tu bkn simpan kat peti besi yg btl2 kebal tu...simpan kat almari besi jer...dah ada peti besi simpan la kat dlm tur...ini simpan kat almari..mmg la senang nak kumpil...

polis dah pon buat siasatan tengah hari tu...ermm...apa la pencuri ni...hormatlah skit bulan Ramadhan ni...jgn la curi kat sekolah...nak curi...curi la kat rmh org kaya...ada member ckp...pencuri tu xder telur...rompak sekolah...kalo berani rompak la bank...hahhaha...

Wednesday, August 26, 2009

RAMADHAN....teringat la plak

bila ramadhan dtg...mesti aku teringat masa pose kat UUM dulu...rindu balik nak pose ngan geng2 kolej...ida, aini, nor, eila, bainah, mas etc..dulu bukak le dgn apa yg ada...ala kadar jer..beli kat food court...kongsi mkn...nak wat camner...dulu ptptn dpt skit jer...ikat perut la...tu yg kecik je smpi skrg...hehehe...kalo rajin, ktorg masak kat dlm bilik...curi2 msk...takut kena tngkap ngan felo...naya nnt..

paling best gi terawih sama2...lepas terawih mesti singgah kat mall...beli la apa yg patut...pastu hias bilik dgn lampu lip lap lip lap...amek lampu biro kerohanian nyer...pinjam jap jer...kire bilik aku ler paling meriah kat kolej tur...hehehe....slalu nyer...exam mesti jatuh time bln ramadhan...btl2 menguji kesabaran...pling x dpt luper kena habiskn paper akhir sorg2...kena la tinggal ngan member lain..sbb diorg habis awal....dah tu...food court byk yg tutup..sbb dah nak raya...lgpon rmi budak dah balik kmpg...terkontang kanting la sorg2...

itu masa kat u....teringat gak masa kerja kat kedai kain 3 thn lepas...tobat dah nak keje kat kedai kain...kalo jadi tokey nak ler...penat la keje kat kedai kain...lg2 nak raya...x cukup rehat...org dtg x renti2...dah nak bukak pose pon masih ada yg nak beli kain...x hormat org btl...dah tu kena layan kerenah pembeli...nak kain itu la...nak kain ini la...nak tudung wrna mcm ni la...mcm tu la...eiii...sabar je la...

mlm raya lagi la penat...sbb org last minit cr kain / baju raya....langsir raya pon ada org cr mlm raya....sempat ke x jahit...esok nak raya dah...mcm2 hal...tp time ni la nak cuci mata skit...bru la nmpk budak2 lelaki muda kat sungai besar ni...kalo x....haram nak nmpk lelaki hensem...bru blk kmpg la tur....kire tokey kedai tu untung lebih la...tp mmg penat sbb slalu kena lari msk store sbb nak cr bju yg pelanggan nak...store kalo dekat x per...ni selang 4-5 buah kedai....bapak jauh...

dan ramadhan juga ada mengingtkan aku tentg kisah sedih...dan aku harap biar lah itu yg terakhir...aku x nak dah susahkan hati mak ayah aku...cukuplah sekali...skrg...biarlah aku jadikan ramadhan kali ni yg terbaik buat aku....InsyaAllah....

Tuesday, May 19, 2009

aku ikhlas....

rasa nyer dah lama x menulis kat blog ni....byk benda nak tulis tapi masa tak mengizinkan...byk benda nak kongsi tapi xtau pada siapa nak ngadu...pada kwn yg terdekat...takut mereka terasa plak...teringin nak jumpa seseorg yg jauh di mata tapi dekat di hati...x sabar nak citer kat dia...simpan lama2 pon rasa macam sebak jer...biarlah aku tulis kat sini....

Hari Guru dah pun berlalu...tapi tak byk yang menggembirakan aku...kalau semua guru gembira nak sambut Hari Guru...bagi aku ia sama jer ngan hari2 biasa....bukan aku x suka jadi cikgu...suka sangat...walaupun dulu bermati-matian tak nak keje cikgu ni...ada best dan ada yg x best...

Hari Guru tahun ni jatuh hari Sabtu...tapi sekolah sambut hari Isnin (18 Mei 09)...jatuh sama dengan tarikh lahir aku...26 tahun dah aku rupa nyer tahun ni...dah tua...hehehe...buat kawan2 yang wish kat aku hepi teachers day and hepi besday....thanks a lot...itu maksud nyer korang ingat kat aku....

balik pada cerita Hari Guru peringkat sekolah...byk juga tenaga dikluarkan utk jayakan program tu...tak yah la aku nyatakan apa benda tu...rasa mcm x ikhlas plak kalo ckp kat sini...aku tolong sbb aku suka bantu org...apa salah nyer bantu org yg memerlukan...tapi sedikit sebanyak dalam hati ni ada la jugak nak dihargai...bukan hadiah yg aku maksudkan...just ckp "Terima Kasih"...sudah memadai bagi aku....

terasa jugak bila usaha kita tak dipandang org...malah nama org lain plak yg dicanang...masa tu mmg terasa sedih sangt..sampai balik rumah pon aku terus berkurung dalam bilik....sebak..Allah sahaj yg tahu perasaan masa tu...kwn2 pon terasa jgk sbb diorg sedar aku yg byk tolong...tapi org lain dapt nama...aku x salah kan kwn2...mereka x salah pon...apa yg aku mampu buat...senyum utk tutup perasaan aku masa tu....

sedih mmg sedih tapi nak buat cam mana...terima jer la...tapi tak bermaksud aku xkan tolong diorg lagi...biarlah Allah sahaja yg tahu apa yg aku lakukan....selagi ada daya aku akan tolong...aku suka tgk org tersenyum bila aku dpt tolong dia....

aku tahu, aku bukan lah guru yg popular kat sklh tu...tambah2 lagi ngajar kelas pemulihan...terperuk kat tingkat 3 jauh daripada orang lain....buat hal sendiri...x bermaksud aku x campur dgn org lain...dan aku akui hubungan dgn cikgu2 lain boleh dikatakan biasa jer...

aku cemburu gak dgn kwn2 lain yg dapat byk hadiah drpd murid....bukan x dpat langsung hadiah...ada murid yg bagi...(Terima Kasih...semoga anak muridku semua berjaya dalam pelajaran mereka)....cemburu...perasaan yg lumrah dalam diri seseorg...bukan cemburu yg negatif...tetapi cemburu yg positif...

dan aku dah sedia maklum tentang perkara ni....dalam ramai2 guru kat sekolah...guru pemulihan la yg paling x byk dapat hadiah...tapi aku tak kisah pasal tu..aku ikhlas...aku ikhlas....aku ikhlas....malah aku rasa lebih bersemangat nak ajar budak2 ni...

semoga aku dapat menjadi guru yg berjaya mendidik anak bangsa....amin...

Friday, January 2, 2009

giler jpop n kpop

A.R.A.S.H.I.....i like them..

fenomena baru melanda....kegilaan terhadap lagu2 jepun and korea dah serang adik beradikku...termasuk la aku....cuti sekolah dok pulun download lagu n video klip artis2 jepun and korea...berangan nak berpakwe-kan org jepun mcm oguri shun, miura haruma, matsumoto jun etc...and artis korea macam rain and group big bang....arghhh...khayalan belaka...kuikuikui...

mmg dari dulu minat citer2 jepun ni...tp dulu xder internet nak download2....la ni...maklumat di hujung jari....dah ada broadband ni...dok pakat ramai2 download lagu and video artis2 mata sepet tu...tapi nak wat cam ner...lagu2 diorg mmg best...tak faham...carilah translated nyer....kire berhibur sambil belaja la ni.....hahahaha....

sepanjang cuti dok beli cd2 jepun...aii...24 hour dok melekat depan tv tgk cd jepun n korea....sampai terfikir....awat la aku x beranak kat jepun....hahahhaha...buat lawak bangang la plak....bersyukur la awak tu jd rakyat Malaysia...

astro plak ada channel KBS WORLD....channel dr korea....main belasah jer tengok program kat channel tur...faham x faham.....itu belakang kire....yg ada translate tu kire orait la..faham la gak...yg xder...agak2 faham...tumpang gelak la jgk....layan jer....

paling best....rancangan music diorg la....music bank...sbnr nyer x tau pon rncgan tur...dah kembar dok tgk....tumpang sekaki la...tetiba suka plak tgk...wpon bhs kiter berbeza...ceh wah...tp sebab lagu diorg sedap halwa telinga mendengar and tarian diorg mmg superb!!!...tu yg gian nak tgk tur....

dah download video n lagu....carik plak lirik lagu...belasah nyanyi....sampai tergeliat lidah ni...tp usaha tangga kejayaan....compare bhs jepun and korea...lagu jepun senang nak nyanyi...lagu korea....aduh!!!!...berbelit-belit...

and tetiber jer....semangat berkobar2 nak cari pakwe ala2 japanese and korean....nak cari kat ner????.....tolong la....bangun...bangun....at least dapat yg chinese look pon ok gak.....hahahaha....tido lagi ruper nyer....bila nak matang ni????

tapi kan...nape artis malaysia x mcm artis kat sana...diorg kalo buat persembahan...kemas giler...berkot, ber'tie'....mmg smart giler la...sampai aku pon jatuh cinta...aduh...hatiku seperti diketuk....dum...dum....hikhikhik....yg plg best tgk fesyen rambut diorg....unik tp kemas....diorg ni cute and jambu2.....tur yg best.....hohoho....

and kenapa la syrkt tv kat msia ni xnak buat program mcm kat jepun tur...program tv diorg best2...kreatif giler...lawak tahap gaban pon ada....wpon ada program yg boleh dikatakn melampau gurauan nyer....jgn la amek semua nyer...amek yg boleh disesuaikn dgn budaya kiter je la....

bukan la mengagungkan artis luar...just kongsi minat...adios....